× Συνδεδεμένος ως (Αποσύνδεση)

Συμβουλές για την αγορά Κατοικίας (σε περίοδο κρίσης)

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (σε περίοδο κρίσης)

Προετοιμασία 
- Σκεφτείτε ώριμα και σοβαρά ποιο είναι το είδος της κατοικίας που θέλετε να αγοράσετε (μονοκατοικία, διαμέρισμα, μεζονέτα κλπ) και κυρίως πόσους χώρους θα θέλατε αυτό να έχει. - Κάντε μια πρώτη έρευνα εάν τα οικονομικά σας αντέχουν τα θέλω σας
- Βάλτε τα οικονομικά σας σε τάξη, συγκεντρώνοντας το κεφάλαιο που θέλετε να επενδύσετε και αν σκοπεύετε να πάρετε δάνειο επισκεφτείτε περισσότερες από μια Τράπεζες, εξετάζοντας όχι μόνο τους όρους δανεισμού αλλά και το ύψος του δανείου που μπορείτε να αντλήσετε. Οι Τράπεζες πλέον δύσκολα χρηματοδοτούν το 100% της αξίας ακινήτου
- Αξιολογείστε τις προτεραιότητες σας σχετικά με το ακίνητο που επιθυμείτε σε σημαντικές και δευτερεύουσες. Σημαντικές μπορεί να είναι ο αριθμός των υπνοδωματίων, η θέση του, η δυνατότητα παρκινγκ κα, ενώ δευτερεύουσες ο όροφος (σε διαμερίσματα) εάν θα έχει και δεύτερο μπάνιο κλπ. Ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στην τιμή είναι η ηλικία του ακίνητου
- Στο δίλλημα «να αγοράσω τώρα ή να περιμένω περαιτέρω μείωση τιμών εν μέσω κρίσης?» η απάντηση είναι απλή। Τώρα αλλά σε τιμή που έχει ήδη απορροφήσει μια τυχόν βραχυπρόθεσμη μείωση τιμών। Να είστε βέβαιοι ότι υπάρχουν στην αγορά ακίνητα που πωλούνται σε χαμηλότερη έως και 20% τιμή από τον μέσο όρο της αγοράς, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους είναι σε κατάσταση ανάγκης είτε γιατί θέλουν να επανατοποθετηθούν σε κάποια αγοραστική ευκαιρία.

Επισκεπτόμαστε?.
- μη κάνετε το λάθος να περιορίζεστε γεωγραφικά σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα. Οι πιθανότητες να βρείτε αυτό που ψάχνετε περιορίζονται δραματικά. Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές μου λένε «δεν θέλω ν αλλάξω περιοχή γιατί το παιδί μου πάει 4η δημοτικού» στο τάδε σχολείο. Το παιδί σας θα πηγαίνει σ αυτό το σχολείο άλλα 2 χρόνια, ενώ το σπίτι το αγοράζετε για μια ζωή.
- Εμπιστευτείτε τους ειδικούς?. Αξιολογείστε τον μεσίτη από 1. κατανόηση των αναγκών σας 2. συνέπεια (και χρονική και λεκτική) 3. Γνώση της αγοράς στις περιοχές ενδιαφέροντος. Ένας κάλος μεσίτης μπορεί να σας γλυτώσει χρόνο και χρήμα και να σας καθοδηγήσει σωστά στο τι μπορείτε να αγοράσετε με τα χρήματα που διαθέτετε.
- Δεν υπάρχει το τέλειο σπίτι, όσα χρήματα και να διαθέτετε, εκτός και αν αγοράσετε γη και το χτίσετε με το δικό σας γούστο και σχέδια οπότε θα πλησιάσετε αυτό που θεωρείτε τέλειο.
- Δεν είστε οι μόνοι που ψάχνετε την ευκαιρία. Σχεδόν όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αγοραστές την ευκαιρία ψάχνουν.
- Θυμηθείτε ότι στην αρχή αυτής της διαδικασίας επίσκεψης ? αξιολόγησης είστε «ανώριμοι αγοραστές» διότι δεν μπορείτε να κρίνετε αν το ακίνητο είναι σε «καλή τιμή» και προπάντων αν είναι το ιδανικό για εσάς προς πώληση ? πάντα σε σχέση με τα χρήματα που διαθέτετε. Συχνά οι αγοραστές επιστρέφουν και αγοράζουν ένα από τα 3 πρώτα ακίνητα που επισκέφτηκαν και αρχικά απέρριψαν.
- Αξιολογήστε ποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του ακίνητου δεν επιδέχονται και ποια επιδέχονται άμεση βελτίωση। Η θέση ενός ακίνητου δεν επιδέχεται βελτίωσης, η βελτίωση της κατάσταση μιας οικοδομής είναι σχετικά πολύπλοκη διαδικασία, τα τετραγωνικά μετρά ενός διαμερίσματος δεν μπορούν να αυξηθούν, η λειτουργικότητα όμως (διαρρύθμιση) και κυρίως η κατάσταση μιας κατοικίας μπορούν να βελτιωθούν δραστικά.

Αποφασίζουμε
- Μην απορρίπτετε μια κατοικία εάν χρειάζεται ανακαίνιση. Απλά συνυπολογίστε το κόστος της ανακαίνισης στο κόστος αγοράς. Η αγορά μιας παλαιότερης κατοικίας μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να αγοράσουμε ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα ή/και σε καλύτερη περιοχή, και τη χαρά να επιλέξουμε υλικά και χρώματα της αρεσκείας μας. Η ανακαίνιση πλέον δεν στοιχίζει πολύ (πχ. 20.000? για ολική ανακαίνιση ενός διαμερίσματος 100τμ).
- Μην απορρίπτεται μια κατοικία λόγω του τύπου ή της απουσίας θέρμανσης. Απλά συνυπολογίστε το κόστος εγκατάστασης ή αλλαγής της.
- Αξιολογήστε και την περίπτωση πιθανής πώλησης του ακινήτου που επιλέξατε. Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι που αγοράζετε έχει στοιχεία που θα είναι επιθυμητά και σε άλλους αγοραστές, αλλιώς δεν θα καταφέρετε να το πουλήσετε σε καλή τιμή. Η αγορά ακινήτου είναι μια καλή αλλά μακροπρόθεσμη επένδυση. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση μελλοντικής ενοικιάσεως του.
- Στην περίπτωση της αγοράς για επένδυση ο βασικότερος παράγοντας αξιολόγησης είναι η απόδοση του ακινήτου, και ισχύει ο γενικός κανόνας ότι όσο μικρότερο είναι το ακίνητο τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση.
- Μην ακούτε τις γνώμες τρίτων πρόσωπων για τη κατοικία που επιλέξατε. Μόνο τα άτομα που θα κατοικήσουν ή θα χρηματοδοτήσουν την αγορά έχουν δικαίωμα γνώμης. Συχνά συγγενείς, γνωστοί και φίλοι έχουν άλλα συμφέροντα ή και ζήλεια?
- Δεν υπάρχει απόλυτο σε μια διαπραγμάτευση ακίνητης περιουσίας. Οι έξυπνοι αγοραστές αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που είναι σοφό να κάνουν μια χαμηλή προσφορά, και περιπτώσεις που είναι καλύτερο να κάνετε την πιο υψηλή προσφορά που μπορείτε να αντέξετε. Αλλά πάντα να θυμάστε ότι όλα είναι διαπραγματεύσιμα. Ο καλός μεσίτης θα σας βοηθήσει αφάνταστα σ αυτό το στάδιο.
- Διαπραγματευτείτε τα πάντα (όρους πληρωμής, εξτρά κατοικίας, παράδοση κατοικίας κα) αλλά «πριν δώσετε τα χέρια» και όχι κατά την υπογραφή των συμβολαίων γιατί αυτό δημιουργεί εκνευρισμούς και οδυνηρές ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής
Καλορίζικο?.

Επειδή δεν είναι κάθε ακίνητο πραγματική ευκαιρία πρέπει ο κάθε υποψήφιος αγοραστής να κάνει καλή έρευνα αγοράς και να ζητήσει την γνώμη των ειδικών δηλαδή των μεσιτών.

Όταν βρεθεί το ακίνητο που καλύπτει τις ανάγκες σας θα πρέπει να δώσετε μια προκαταβολή στον ιδιοκτήτη για να κατοχυρώσετε το ακίνητο,εφόσον βέβαια έχει ελέγξει ο δικηγόρος σας τους τίτλους του ακινήτου. Λάβετε υπ' όψη σας ότι η προκαταβολή με απλή απόδειξη, δεν δεσμεύει ούτε τον αγοραστή ούτε τον πωλητή. Η δέσμευση γίνετε μόνο με συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Αν η αγορά γίνει και με χρήση στεγαστικού δανείου, ο δικηγόρος θα πρέπει να ελέγξει με ιδιαίτερη προσοχή το ιστορικό του. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός μηχανικού ή επιχειρηματία κατασκευαστή, συζητήστε για την ποιότητα των υλικών κατασκευής. Αφού διαπιστώσετε ότι οι τίτλοι του ακινήτου που θέλετε είναι καθαροί προχωράτε στο κλείσιμο της συμφωνίας.
Όταν η αγορά πρόκειται να γίνει και με χρήση στεγαστικού δανείου, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε οριστικό συμβόλαιο για να εκταμιευτούν τα χρήματα του δανείου.
Όσοι έχουν απαλλαγή από το φόρο για την πρώτη κατοικία, πρέπει να ξέρουν ότι δεν μπορούν να την πουλήσουν για πέντε χρόνια. Αν όμως την πουλήσουν πριν από τη συμπλήρωση της πενταετίας, θα πρέπει να καταβάλουν το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτου. 
Ο καλύτερος διακανονισμός που μπορεί να κάνει ο αγοραστής, ειδικά σε νεόκτιστες κατασκευές είναι όταν αυτές βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της κατασκευής τους παρά όταν είναι ένα ακίνητο ετοιμοπαράδοτο.
Για ποιον λόγο χρειάζεστε τον μεσίτη

Υπολογίζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αγοραπωλησιών ακινήτων, γίνεται με τη συμβολή των κτηματομεσιτών και στην αγορά υπάρχουν εκατοντάδες μεσίτες. Αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία με τις διαδικασίες αγοράς ακίνητου θα ήταν σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε ένα μεσίτη για τη δουλειά αυτή. Γιατί; Εκτός από την αναγκαιότητά του στην εύρεση του, είναι πολύτιμος και για τις περαιτέρω διαδικασίες - όπως τις διαπραγματεύσεις, την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, την απαλοιφή απροόπτων, τη χρηματοδότηση, τη γραφειοκρατία και πολλές άλλες λεπτομέρειες. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τον πολύτιμο χρόνο που θα σπαταλούσατε.
Μετά την επίδειξη των ακινήτων στα οποία καταλήξατε και την τελική επιλογή σας ο μεσίτης σας θα διεκπεραιώσει όλες τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, γρήγορα και υπεύθυνα!
Η καταβολή της αμοιβής του μεσίτη γίνεται με την οριστικοποίηση της συναλλαγής και την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.


Το πιο δημοφιλές σύνθημα στην αγορά ακινήτων ήταν πάντα "θέση, θέση, θέση.τώρα υπάρχει ένα νέο σύνθημα, και το όνομά του είναι "τιμή, τιμή, τιμή." Μπορείτε να έχετε το πιο ωραίο σπίτι στη Αχαική Πρωτεύουσα αλλά αν δεν σας φτάνουν τα λεφτά ή αν η τιμή στην οποία προσφέρεται είναι φουσκωμένη θα το αγοράζατε; Εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας κατευθύνουν προς τη σωστή κατεύθυνση για να εκτιμήσετε την αξία του σπιτιού.
Εκτίμηση: Ένας κτηματομεσίτης που γνωρίζει την περιοχή του μπορεί να εκτιμήσει το ακίνητο. Τις πιο πολλές φορές η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν χρεώνεται. Τώρα αν το ακίνητο είναι μεγάλης αξίας θα χρειαστείτε την βοήθεια πιστοποιημένων εκτιμητών. Οι μεγάλες εταιρίες ακινήτων προσφέρουν με αμοιβή την συγκεκριμένη υπηρεσία αλλά υπάρχει το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών. Μια εκτίμηση μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για την αξία του ακινήτου.
Συγκριτικά στοιχεία: Ποια σπίτια μοιάζουν με το δικό σας στη γειτονιά και προσφέρονται για πώληση; Συγκριτικά στοιχεία μπορεί να βρείτε στη γειτονιά σας ή σε κοντινές γειτονιές. Προϋπόθεση είναι να έχουν ανάλογα χαρακτηριστικά με το δικό σας. Εάν υπάρχει συγκρίσιμο σπίτι που πωλείται για 150,000 ευρώ, τότε δεν υπάρχει λόγος να πληρώσετε τις 180.000 ευρώ που ζητά ο ιδιοκτήτης με τον οποίο διαπραγματεύεστε.
Αγγελίες: Η μελέτη των αγγελιών είναι ένας καλός τρόπος για να αποκτήσετε μία ένδειξη για το επίπεδο των τιμών αλλά μπορεί να πέσετε θύμα παραπληροφόρησης. Για παράδειγμα υπάρχουν αγγελίες με χαμηλές τιμές που στοχεύουν στο να τραβήξουν το ενδιαφέρον των αγοραστών. Στόχος η δημιουργία ενός πολέμου προσφορών. Ένα άλλο ενδεχόμενο και το πιο πιθανό είναι οι υπερτιμημένες αγγελίες. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες δημοσιεύουν αγγελίες με «τσιμπημένες τιμές» έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την διαπραγμάτευση που θα γίνει στη συνέχεια. Για όλους αυτούς τους λόγους εντοπίστε όσο το δυνατόν περισσότερες αγγελίες.
Βάσεις δεδομένων: Στην αγορά υπάρχουν βάσεις δεδομένων για τις τιμές αλλά είναι δύσκολο να έχετε πρόσβαση σε αυτές. Παρόλα αυτά στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο δημοσιεύονται τιμές ανά περιοχή αλλά η αξία των στοιχείων αυτών είναι περιορισμένη και απλώς μπορεί να σας δώσει μία αίσθηση της αγοράς

Κάνουμε την ζωή σας ευκολότερη!

Μας αναθέτετε το ακίνητο σας

Πολύ απλά, γρήγορα και εύκολα, απο τη φόρμα υποβολής μπορείτε να αναθέσετε στο γραφείο μας το ακίνητο σας. Εμείς θα επεξεργαστούμε την αίτηση ανάθεσης σας, την ίδια κιόλας στιγμή!
(φόρμα ανάθεσης)Στους έμπειρους συνεργάτες μας

Το γραφείο μας διαθέτει τους καλύτερους συνεργάτες, με την μεγαλύτερη εμπειρία στο χώρο του Real Estate, έτοιμοι ανα πάσα στιγμή να υποδείξουν στους πελάτες μας το ακίνητο σας..Γρήγορα και εύκολα διαθέσιμο

Διαθέτοντας πλέον την πληρέστερη κτηματομεσιτική εφαρμογή, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες, το ακίνητο σας θα είναι στην κορυφή των μεγαλυτέρων Real Estate Portals της αγοράς, γρήγορα και εύκολα διαθέσιμο προς όλους.

Μεσιτικό πρόγραμμα Real Status | iarts, web and art design © 2019